Cele mai frecvente patologii extragatsrice asociate cu infecția Helicobacter Pylori .
În țările dezvoltate, până la 50% din populația adultă este infectată cu acest microorganism . În țările CSI acest procent atinge 75-80%.
În prezent, rolul patogenetic al infecției H. pylori în dezvoltarea bolilor și condițiilor extragastroduodenale este investigat în mod activ . O serie de studii au arătat că bacteriile H. Pylori pot coloniza nu numai stomacul . Folosind diferite metode de diagnosticare, microorganismul a fost găsit în țesuturile ficatului, vezicii biliare, colonului, pielii, arterelor, nazale, cavitatea bucală și chiar în ochi . Cu toate acestea, cercetarea în acest domeniu continuă. Întrebarea adevăratului rol H. pylori în dezvoltarea modificărilor patologice în corpul uman rămâne deschisă .
Recent, a fost efectuat un număr mare de studii privind asocierea infecției cu H.Pylori cu diferite boli extragastroduodenale. Un număr de studii au evaluat rolul H. rylori în patogeneza bolilor cardiovasculare . O meta-analiză a datelor de cercetare , dedicate rolului H. pylori în dezvoltarea sindromului coronarian acut și dereglarea ritmului cardiac , a demonstrat că prezența H. рylori crește riscul de infarct miocardic, în special în rândul populației tinere .
Au fost studiate mecanismele de dezvoltare a adenomului colonului și a cancerului colorectal atunci când sunt combinate cu H. pylori . Rezultatele meta-analizei studiilor au arătat că infecția cu H. pylori este asociată cu un risc crescut de a dezvolta aceste boli .
O serie de studii au stabilit o relație între detectarea H. pylori și un risc crescut de carcinom hepatocelular și cancer pancreatic .
În prezent, se studiază relația factorilor autoimuni și infecțioși în dezvoltarea pancreatitei autoimune . Potrivit studiilor , 95% dintre pacienții cu pancreatită autoimună au prezentat anticorpi la proteinele H. pylori .
Studiile experimentale au confirmat omologia dintre proteina bacteriană alfa-carboanhidrază și carboanhidraza umană de tip II epiteliului ducturilor pancreasului . Acest lucru sugerează implicarea potențială a agentului patogen al infecției cu H. pylori în patogeneza pancreatitei autoimune .
Rolul bacteriilor H. pylori ca factor de dezvoltare a bolilor dermatologice este dovedit . Literatura descrie formele cronice ale urticariei spontane cauzate de infecția cu H. pylori .
Rezultatele studiului care au implicat pacienții cu psoriazis au demonstrat că 100% dintre pacienții cu psoriazis moderat până la sever au fost infectați cu H. pylori, în timp ce într-un grup de pacienți cu psoriazis ușor, această rată a fost de 37%. Eradicarea agentului patogen a dus la o regresie mai rapidă a simptomelor psoriazisului , deși nu la toți pacienții . Dacă Anterior medicii dermatologi au tratat pacienții conform analizelor specifice profesiei sale , atunci la momentul dat, majorității pacienților li se prescrie testul Helicobacter Pylori . Dar greșeala dermatologilor ca și a altor colegi constă în tipul analizei efectuate . Analiza sângelui și materiilor fecale pentru prezența Helicobacterului ne induc în eroare.
Există încă o serie de boli și condiții pe care unii autori le consideră asociate cu H. pylori . Printre acestea se numără diabetul zaharat, rezistența la insulină și sindromul metabolic .
O revizuire sistematică publicată în 2011 a arătat existența unei relații corelative între infecția cu H. pylori și rezistența la insulină . Sa dovedit că prevalența infecției la pacienții cu diabet zaharat este cu 15% mai mare decât în grupurile de control . Legătura dintre infecția cu H. pylori și dezvoltarea sindromului metabolic este confirmată într-o serie de lucrări. Există o incidență ridicată a detectării infecției cu H. pylori la pacienții cu sindrom metabolic .
Infecția cu H. pylori poate crește riscul de patologie a sarcinii, inclusiv avortul spontan . Astfel , într-un studiu efectuat cu participarea femeilor însărcinate , a fost stabilită o corelație între seropozitivitatea H. pylori și dezvoltarea preeclampsiei . Prezența infecției H. pylori poate servi ca un factor de risc independent pentru restricțiile de dezvoltare intrauterină, precum și pentru a provoca dezvoltarea întârziată a fătului . În același timp, cel mai mare risc de complicații au fost persoanele infectate cu CagA+ tulpini H. pylori.
Până în prezent, medicamentele antibacteriene sunt recunoscute ca principalele componente ale schemelor de terapie de eradicare a infecției cu H. pylori. După cum știți, principala cauză a eficacității scăzute a schemelor de eradicare este asociată cu creșterea tulpinilor rezistente la antibiotice H. pylori cauzate de utilizarea metodelor iraționale de terapie, inclusiv a medicamentelor de calitate scăzută.
Astfel, există în prezent dovezi ale unei asociații potențiale a infecție cu H. pylori cu dezvoltarea unui număr de boli extragastroduodenale . Rezultatele studiilor privind manifestările extragastrice ale infecției cu H. pylori au confirmat ipoteza rolului său patogenetic în multe boli comune. Studiul posibilei legături a infecției cu H. pylori cu geneza diferitelor boli extragastroduodenale continuă.
Astfel, pacientul trebuie observat după o terapie de eradicare reușită, iar deficitul de vitamina B12 este tratat ca o manifestare a gastritei atrofice cronice induse de infecția cu H. pylori.

Concluzie:
Este dificil să supraestimăm rolul diagnosticului în timp util al infecției cu H. pylori în prevenirea gastritei atrofice, a modificărilor metaplastice și, în consecință, a cancerului gastric. Pentru a reduce prevalența infecției populației H. pylori, este necesară testarea corectă în masă și tratamentul pacienților cu suspiciune de purtător a infecției. În același timp, puteți utiliza experiența țărilor în care, cu ajutorul sistemului de măsuri de diagnosticare și terapeutice, a reușit să reducă cu succes nivelul de infecție H. pylori și să reducă incidența cancerului gastric.

Anii de muncă, experimente știinifice , permanente studii clinice , cercetări a companiei Breath Analyzers ne-au dat șansa de a depista la timp și de a distruge helicobacter Pylori , stabilizarea absorbția de fier și vitamine , dând o șansă organismului de a lupta cu bolile infecțioase, inclusiv cu actuala „ciuma” covid-19 .
Ca dovadă a acestei teorii, dar mai corect de spus , al concluziilor lucrului practic , este concluzia medicilor japonezi și germani: vitamina D3 (vitamina soarelui acționează asupra tuturor organelor . Protejează tiroida și întărește sistemul imunitar. Participă la reproducerea celulelor și la sinteza multor hormoni.), în doze mari previne coronavirusul și ajută pacienții infectați să treacă mai ușor această afecțiune .
În puterea noastră de a promova Directiva corectă și de succes al ministrului Sănătății Israel, care a emis Legea privind necesitatea testării anuale a cetățenilor cu teste ureazice prin respirație . Prin aceste acțiuni, pe de o parte se manifestă grija față de sănătatea cetățenilor . Pe de altă parte, statul cheltuiește sume neinsemnate pentru testare și tratament , precum și economisește мilioane pentru prevenirea apariției bolilor provocate de Helicobacter și care necesită intervenții chirurgicale costisitoare sau tratament medicamentos de lungă durată .
Metodele informative corecte de identificare a Helicobacterului sunt 2 .
1.Gastroscopia cu analiza Helicobacterului ( test ureazic prin biopsie ) este o metodă invazivă neprețuită dar deseori necesară .
2.Testul Ureazic prin Respirație – fără precedent, neinvaziv și ușor de trecut la orice vârstă, principalul lucru este să îndepliniți condițiile pentru a respira corect .
Aceste două metode se disting printr-o precizie ridicată de 95% -97% .

Dr. Vadim Crudu
Optimus-Medtechnics S. R. L.
www.optimus-medtechnics.md